Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 43 of 43
  1. #31
    Join Date
    May 2011
    Location
    Albury
    Posts
    2,783

    Default

    Quote Originally Posted by Mr Brush View Post
    Presumably that means if it breaks within the warranty period, and they have no local service/parts available, they have to give you a complete new router?
    Judging by the 3 month delay suffered by the OP in this recent thread - Had a gut full 😡😡😡 - the answer to that would be a resounding NO!

  2. # ADS
    Google Adsense Advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many





     
  3. #32
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Darkest NSW
    Posts
    2,925

    Default

    I think new Triton routers should only be sold under the moniker "suit enthusiast", a bit like Italian cars......

    In the case of the cars, "suit enthusiast" means someone who doesn't mind crawling around underneath the thing every weekend fixing it.

    For Triton routers, it means someone who doesn't mind pulling the thing to pieces and ordering parts from overseas to keep it going.

    Pathetic customer service, and I'd suggest that anyone considering buying a new router votes with their feet and gives Triton a miss.

  4. #33
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Sydney Upper North Shore
    Posts
    4,361

    Default

    One major Triton distributor gave them the short shrift some months ago because of prices rises and new politics.

  5. #34
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Valla Beach
    Posts
    1,127

    Default

    Hi all, This thread has obviously created a lot of interest, and there would be a lot of TRA001 owners out there reading all this. Evident by 6,600 views in a very short space of time. It wasn't really my intention to knock my Triton Router. Sure I had to spend 3 days pulling it apart and trying to work out what went wrong with it, and then ordering parts from the UK. My old Triton workcentre served me well for 14 years, having made all the timber furniture thoughout my house. I sold it about 5 years ago, and bought a De Walt table saw when I got into boxmaking. I even had the first Triton workcentre out, the old Mark3 I think it was called. My son still has that now out at Molong, and just about every time I go to visit him, out comes my old Triton Mark3 workcentre for some project he has lined up.

    So about 5 years ago when I got into boxmaking, I set myself up with my DeWalt table saw, I made my own router table to suit the TRA001, and made my own drum sander. These tools pretty much account for all my boxmaking requirements, and they have done a heap of work now. Purely as a hobby, I've sold $18,000 of boxes, made ten guitars, and a lot of other woodwork type items. So they certainly don't owe me anything.

    Hence I didn't really mind paying the $479 for a new TRA001, and maybe I will end up with two of these in a few weeks time. I just wanted one "now" and not having to wait. It certainly would be good if there was backup service and parts available within Australia, but that's how it is I guess.

    Paul

  6. #35
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Valla Beach
    Posts
    1,127

    Default

    Hi everyone, I cant believe this thread is up to 27,163 views in less than 3 weeks, amazing. Must be a lot of TRA001 owners out there. Anyway, the good news is that those two parts arrived last week and I just put my TRA001 back together this arvo. And works perfectly, there are three small 2mm steel pins that go into that orange handle, that don't come with the new part. They were a bit hard to pull out of the old handle but they do come out. Very important parts as they are crucial in the locking mechanism. Anyway, with some effort I was able to remove them from the old orange handle. So it was the worn thread on the orange handle that was the culprit. Obviously worn from countess lifting up and down in my table.

    So now I have two Triton TRA001's bit funny really. Firstly I wasn't 100% sure this was the problem I was pretty sure, secondly I wasn't sure if I could get that part, and thirdly had no idea how long it would take, but the turn around was just a couple of weeks.

    (and fourthly, with the number of boxes I make I just didn't want to be sitting around waiting).

    Paul

  7. #36
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Western Australia
    Posts
    67

    Default

    That is great news. I'm sure this thread will help others in future so thanks for all the details.

  8. #37
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Canberra
    Posts
    1,244

    Default

    I had the same problem and replaced my orange knob in May 2016. Been working fine since.

  9. #38
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    42

    Default

    I have exactly the same problem and just found this thread, very helpful. Just like the OP, the gear on the end of my orange plastic part has been worn away somewhat. Thanks for sharing.

  10. #39
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    42

    Default

    IMG_2490.JPG
    For anybody who may have the same problem in future, I ordered a replacement part from the toolsparesonline UK site referenced above, it only took a week to arrive here in Australia! (Actually I ordered three of them so I have future spares if it happens again). Here is a photo of my worn gear - the teeth have been ground away to virtually nothing at the edge.

    On reflection, I previously used to route mortises on the router table by reaching under the table and quickly raising and lowering the bit into the wood using the twist handle. Doing this frequently would have engaged and disengaged that gear into its metal coupling over and over, and if the teeth weren't exactly aligned this would have caused significant wear of the plastic part. I've since switched to cutting mortises using a hand-held plunge router with a dedicated jig so it will be interesting to see if the problem reoccurs in future. In any case, from now on I will be careful when releasing the handle to finesse the plastic gear into its mate without any harsh grinding.

  11. #40
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Leopold, Victoria
    Age
    64
    Posts
    4,483

    Default

    Good to see you you were able to decipher what has caused your failure. When ever I raise or lower my Triton I always give the handle a slight rotation in each direction after releasing the orange gear to ensure the gear has engaged fully before I let go of the handle. Hopefully this action will prevent it from failing for a long time.
    Dallas

  12. #41
    Join Date
    Aug 2021
    Location
    Germany
    Posts
    1

    Default

    Thanks to all you guys here for singly and collectively saving my Triton MOF001. The wear pattern is exactly the same as on your TRA001 models and the fix is identical. I found you by searching the Internet for the key words and joined the forum just to say thanks.
    You may find it interesting to hear that not only was shipping for the spare part (from the UK to me in Germany) four times the cost of the part itself, but that the customs duty I had to pay was a little more than the cost of the part and to top it all, the fee charged by the carrier (DHL) for paying this duty at customs was three times the duty itself!

  13. #42
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    South Hobart, Hobart, Tasmania
    Age
    59
    Posts
    211

    Default

    Good morning WP,
    I have just bout the 1400w version second hand and when I got it home i found out that the pop-in button doesn't come back out, rendering the rack and pinion useless.
    I will blast the button with air to clear out any gunk but do you know if these can be dismantled to clean them properly?

    Thanks in advance

    Chris

  14. #43
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Sydney Upper North Shore
    Posts
    4,361

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Similar Threads

  1. Triton TRA001 Router Problems
    By vincentvega in forum ROUTING FORUM
    Replies: 5
    Last Post: 16th September 2012, 04:12 PM
  2. Triton TRA001 Router Micro Adjustment Problems
    By Darren Oates in forum TRITON / GMC
    Replies: 2
    Last Post: 2nd June 2011, 06:34 PM
  3. Replies: 14
    Last Post: 28th September 2008, 10:05 PM
  4. Problems with the Triton TRA001
    By Storm in forum ROUTING FORUM
    Replies: 11
    Last Post: 21st January 2007, 09:30 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •